Feestelijke start bouw Nolenstraat Amsterdam | 189 huurwoningen Geuzenveld

Feestelijke start bouw Nolenstraat Amsterdam | 189 huurwoningen Geuzenveld

Gistermiddag is tijdens een feestelijke bijeenkomst stilgestaan bij de start van de bouw van complex Nolensstraat Zuid (Nolensstraat 6-154) in Geuzenveld. Het oorspronkelijke complex werd eerder dit jaar al gesloopt. De nieuwbouw wordt – als alles volgens plan verloopt – tussen april en september 2024 opgeleverd. Er komen 189 huurwoningen: vier- en vijfkamer gezinswoningen op de begane grond en twee- en driekamerwoningen op de verdiepingen. Hiervan verhuurt Stadgenoot een derde in het middensegment, de rest in de sociale huur. De bouw wordt gerealiseerd door Thunnissen.

Egbert Dekker, directeur Vastgoed & Ontwikkeling van Stadgenoot: “We zijn blij dat we eindelijk met de nieuwbouw kunnen beginnen. Er ligt een enorme opgave om betaalbare huurwoningen bij te bouwen. Hier kunnen we tientallen woningen toevoegen, en dat is hard nodig.”

43 Extra woningen

De 146 woningen die zijn gesloopt waren verdeeld over drie bouwblokken met portieketage woningen en bergingen op de begane grond. De nieuwbouw bestaat uit 189 woningen. Op de begane grond komen de vier- en vijfkamerwoningen. De portieken maken plaats voor galerijen waardoor de woningen allemaal via een lift bereikbaar zijn. De woningen worden energiezuinig (energielabel A+) en zullen aardgasvrij zijn. Het ontwerp is van DOOR architecten.

Reinier van Dantzig, wethouder Woningbouw: “Met deze nieuwe woningen krijgt Geuzenveld er niet alleen meer, maar ook meer verschillende soorten woningen bij. Binnenkort gaan we met de buurt aan de slag hoe de openbare ruimte het beste kan worden ingericht zodat hier in 2024 vele mensen een fijn huis in een mooie buurt kunnen betrekken.”

Lange voorbereiding

De sloop van de blokken stond oorspronkelijk gepland voor begin 2020 maar heeft ruim twee jaar vertraging opgelopen. Dit als gevolg van bezwaar van omwonenden tegen de sloop van de oorspronkelijke, karakteristieke bouw. Het ontwerp van de nieuwbouw, met de karakteristieke geprofileerde gevelbanden, is geïnspireerd op het oorspronkelijke ontwerp van het bestaande complex, dat destijds werd ontworpen door Willem van Tijen.

Bart Maas, directeur Thunnissen: “Wij zijn trots dat we in opdracht van Stadgenoot deze nieuwbouw mogen realiseren: een Design & Build opdracht, waarbij we vanaf de voorlopige ontwerpfase betrokken zijn. Niet alleen realiseren we mooie betaalbare woningen, die voldoen aan de ambities van Stadgenoot, maar ook continueren wij de prettige samenwerking.”

Bouwdoeken als kunstproject

Om het bouwterrein staan bouwhekken, die zijn voorzien van kunst gemaakt door kunstenaars van THE BOOKSTORE. Zo heeft de bouwplaats een levendige uitstraling wat bijdraagt aan de leefbaarheid van de buurt.