In de media: Wonen in de Fortuin

In de media: Wonen in de Fortuin

! ’Uitverkocht’ staat er in kapitale letters op de website van ’Wonen in de Fortuin’. Op het terrein van de vroegere Fortuinschool verrijst een nieuwe woonwijk, genaamd ’Wonen in de Fortuin’. Zo goed als klaar, in afwachting van de aansluiting op nutsvoorzieningen, zijn 79 woningen, twee-onder-een-kapwoningen, riante herenhuizen, appartementen.

Gelegen tussen de Fortuinlaan (rechts) en de Zamenhofstraat (links) heeft Thunnissen in samenspraak met de buurt een plan ontwikkeld dat aansluit op de omgeving. Gekozen is voor woningen in de populaire jaren 30-stijl, al zien deze er moderner uit dan veel aanpalende woningen. De gemeente verkocht het terrein al september 2015 aan projectontwikkelaar Thunnissen. Beide partijen kwamen overeen de locatie te ontwikkelen volgens het principe ’ruimte geven’. De gemeente houdt dan zo veel mogelijk afstand, terwijl de ontwikkelaar bij buurtbewoners draagvlak zoekt voor zijn plannen. Dat lijkt best lastig als het terrein voor de buurt in gebruik is als moestuin en ontmoetingsplek.

Op het terrein stond hiervoor de Technische School Engel van der Stadt. Praktijkschool De Brug maakte als laatste gebruik van het gebouw. De school werd in 2010 gesloopt, waarna Transition Town Zaanstreek en de buurt het terrein overnamen. Het nieuwe buurtje in Krommenie-Oost krijgt straks straatnamen vernoemd naar molenonderdelen, passend in de Snuiverbuurt. Zo is de Fortuinlaan vernoemd naar ooit molen De Fortuin, de Witte Duifstraat naar ooit molen De Witte Duif. Nieuwe straatnamen worden Harpraam, Kruirad, Molenspil, Slagbalk, Windas en Zaagslee. Als nieuwe bewoner heb je meteen een echt Zaans verhaal te vertellen op de housewarming party.