Landgoed Margaretha’s Hoeve

Landgoed Margaretha’s Hoeve

Unieke woningen geïnspireerd op de authentieke stolpboerderij

Thunnissen realiseert 30 boerderijwoningen op het erf van de monumentale stolpboerderij Margaretha’s Hoeve (1880) in Nieuw-Vennep. De 30 karakteristieke woningen bestaan uit 16 rijwoningen en 14 twee-onder-een-kapwoningen. Het ontwerp van de woningen is geïnspireerd op de authentieke stolpboerderij. Alle woningen krijgen het karakter van een boerderij. Architectenbureau Mulleners en Mulleners uit Haarlem ontwierp de sfeervolle huizen. Op woensdag 28 november start de verkoop van de boerderijwoningen via Hofzicht Makelaars uit Hillegom.

Het nieuwbouwplan Margaretha’s Hoeve is zo opgezet dat de woningen ‘te gast’ zijn op het erf van Margaretha’s Hoeve: de oude boerderij is leidend als de meest voorname woning. De kracht van het plan zit in het verbinden van nieuw en oud, in maat en schaal maar ook in materiaal- en kleurgebruik.

“Dit is een bijzonder project waar het buitenleven centraal staat. Het gezamenlijke erf wordt parkachtig ingericht en krijgt gemeenschappelijke voorzieningen zoals een boomgaard, moestuin en speelplek”, aldus ontwikkelingsmanager Martijn Goesten.

Ook is er veel aandacht voor duurzaamheid en energiebesparing. Zo worden de woningen volgens de nieuwste normen geïsoleerd tegen warmte en kou. Daarnaast krijgen de woningen zonnepanelen en zijn ze vrij van aardgas.

Restauratie stolpboerderij

De monumentenstatus van Margaretha’s Hoeve blijft behouden. Onze dochteronderneming Holleman Santpoort restaureert de stolpboerderij. Ook het ernaast gelegen, bijzondere tbc-huisje in chaletstijl zal worden gerestaureerd. Het is de bedoeling dat het weer net als vroeger op zijn draaischijf met de zon mee kan draaien.

De stolpboerderij en het tbc-huisje zijn uniek in de Haarlemmermeer. Stadsherstel Amsterdam kocht de rijksmonumenten eind 2017. Stadsherstel Amsterdam redt monumenten en beeldbepalende panden door ze zorgvuldig te restaureren, een passende bestemming te geven en te verhuren.

Beide monumenten krijgen een nieuwe functie als kleinschalige woonvoorziening voor ouderen met geheugenproblemen en dementie volgens het zogenaamde Herbergier-zorgconcept. Dit concept houdt in dat de zorgbehoevenden samen met hun professionele zorgverleners wonen in karaktervolle huizen die midden in de samenleving staan.