In de media: Italielaan | Bijna ‘Wonen in de Plataan’

In de media: Italielaan | Bijna ‘Wonen in de Plataan’

Haarlems Dagblad, 25 oktober 2017

Na bijna tien jaar nadert de nieuwbouw aan de Italiëlaan in Europawijk in Schalkwijk dan toch zijn afronding. Op de jarenlang braak liggende strook tussen Laan van Angers en Engelandlaan zijn de afgelopen maanden 36 koopwoningen en 48 huurwoningen van wooncorporatie Pré Wonen opgetrokken.

Het nieuwbouwproject heeft de naam ’Wonen in de Plataan’ meegekregen. Ontwikkelaar is Thunnissen. De ovaalvormige woonblokken komen straks te liggen in een groen ’woonpark voor jong en oud’. Platanen met hun geschubde bast en geelgroene bladeren vormden de inspiratie voor het ontwerp van het wijkje. Wat betreft de koopwoningen gaat het om eengezinswoningen in de prijsklasse tussen 242.000 en 287.000 euro.

De oude portiekflats – met in totaal 105 woningen – uit 1965 werden al in 2007 gesloopt. De bedoeling was om 145 sociale huurwoningen terug te bouwen waarin de oorspronkelijke bewoners konden terugkeren. Vanwege de economische crisis kwam het project na de sloop echter stil te liggen, terwijl de oude bewoners al in hun ’tijdelijke’ woning zaten. Het oude plan ging van tafel en werd verruild voor een mix van huur- en koophuizen