Van Lieflandpark

Utrecht

Van Lieflandpark

  • SECTOR Woningbouw
  • LOCATIE Utrecht
  • ARCHITECT Heren 5 Architecten

Projectomschrijving

Door slim passen en meten is er ruimte voor maar  liefst 3000 m² groen in het plan. We bieden de buurt een prachtig park in plaats van een nieuwbouwwijk. Team Van Lieflandpark is erg tevreden met het resultaat. “Dit is in de buurt van de Utrechtse binnenstad de enige plek met zoveel ruimte en groen. En met zoveel kwaliteit en duurzaamheid in de uitwerking”.

In Tuindorp achter de Meester Tripkade zijn woningen én een prachtig park, het Van Lieflandpark gerealiseerd. In deze unieke ontwikkeling hebben de omwonenden ons plan verkozen boven twee andere inzendingen. De randen van het voormalige veldje worden geflankeerd door volwassen elzen en berken en vormen het uitgangspunt voor het ontwerp. In de nieuwe situatie zijn de bomen gecontinueerd als dragende kolommen in de veranda’s van de woningen. Door de zonnige veranda’s worden de seizoenen voor de bewoners aan het Van Lieflandpark verlengd en ontstaat er een langzame overgang tussen het privédomein en het openbaar gebied. De woningen hebben optioneel toegang tot de veranda via dubbel openslaande deuren.

Het park is zo bedacht dat het er zo min mogelijk ‘ontworpen’ uitziet. Een natuurlijk park dat jong en oud in elk jaargetijde uitnodigt tot informeel gebruik. Een park dat de ideale voortuin is voor de nieuwe bewoners.

De architectuur van de woningen kenmerkt zich doordat de rijen om de 2 á 3 woningen een lichte knik in de gevel hebben, waardoor de woningen een prettige schaal krijgen die goed aansluit bij het park. Het schaal geven aan de woningen wordt versterkt door de flauwe dakhelling die de facetten in de gevel markeert, evenals de lichte kleurnuances in het metselwerk en de houten gevelbekleding. De houten veranda, de bakstenen gevels en de houten kozijnen zijn in kleur goed op elkaar afgestemd en passen goed in de natuurlijke omgeving van het park. En als vanzelfsprekend zijn de woningen super duurzaam, royaal van opzet en kennen nog veel keuzeopties voor de bewoners.

Duurzame woningen
Alle woningen zijn volledig gasloos, nul-op-de-meter, voorzien van groene daken met veel zonnepanelen, duurzame en natuurlijke materialen.

Dit plan is gekozen door de buurt uit drie nieuwbouwplannen. Met 70% van de stemmen is dit verkozen tot het beste plan.