Zuiderhoeven Oost

Hoofddorp

Zuiderhoeven Oost

  • SECTOR Woningbouw
  • LOCATIE Hoofddorp
  • ARCHITECT Bureau070
PROJECTWEBSITE

Projectomschrijving

Aan de IJweg 1255, aan de zuidelijke rand van Hoofddorp, wordt een bijzonder nieuwbouwplan gerealiseerd: Zuiderhoeven Oost.

Zuiderhoeven Oost wordt een intieme woonwijk die goed aansluit op de naastgelegen wijk Zuiderhoeven. Zo wordt de hoogwaardige kwaliteit en de inrichting van het openbaar gebied van Zuiderhoeven voortgezet in deze fonkelnieuwe woonwijk.

Zuiderhoeven Oost krijgt een bijzondere vormgeving. Het ontwerp kenmerkt zich door de verspringingen van de gevellijnen en verdraaiingen van de kappen. Het plan bestaat uit korte woningrijen die geaccentueerd worden met tuitgevels in verschillende richtingen. Mede door deze accentgevels ontstaat er een prettige menselijke maat rondom de blokken. Op bepaalde plekken is de goot verhoogd, waardoor een blok visueel wordt opgedeeld. De woningen richten zich tot de groene omgeving en verhouden zich op een sympathieke manier tot elkaar.

In het ontwerp zijn elementen toegepast die bij de omringende bebouwing terugkomen, zoals de landelijke poort die twee voordeuren combineert. De ronde vorm van deze poort komt terug in het gebogen timmerwerk van bepaalde kopgevels. Ook passend in deze stijl zijn de luiken die bij een aantal ramen worden toegepast. Qua uitwerking wordt er gelet op fijne details. Raamroedes, sluitstenen en ornamentiek geven karakter aan de gevels. De overgangen in de openbare ruimte worden gemarkeerd met toepasselijke soorten bestrating. Het gebruik van klinkers past goed bij de dorpse uitstraling van de woningen.

De woningen worden voorzien van groene erfafscheidingen, zowel in de voor- als achtertuin. De parkzone wordt voorzien van voldoende bomen en ook binnen het plan worden bomen toegevoegd, die het groene karakter van de woonwijk nogmaals versterken.

De ontsluiting van de nieuwe woonwijk vindt plaats via de woonwijk Zuiderhoeven en de bestaande aansluitingen op de Bennebroekerweg. De parkzone langs de Bennebroekerweg wordt voortgezet: een ecologische zone met brede watergang en meanderende groenzone met diverse speelaanleidingen voor jonge kinderen.