Project in beeld: Wonen in de Plataan

Project in beeld: Wonen in de Plataan

Het project Wonen in de Plataan is gerealiseerd op basis van Design & Build. Pré Wonen selecteerde het team Heren 5 architecten en Thunnissen voor de Design & Build van dit project, omdat het ontwerp gecreëerde waarde laat zien voor alle partijen: omgeving, eigenaar en bewoners. Dat Heren 5 en Thunnissen een sterk team is, was eerder al bewezen met de realisatie van het project Huis van Hendrik in Haarlem.

In een goede samenwerking is een intensief ontwerp- en engineerstraject doorlopen, waarbij de uitgangspunten en ambities van Pre Wonen vertaald zijn in een ontwerp. Nu staat er een woonpark met een verhaal, waar samen met veel liefde en aandacht aan gewerkt is.

Over het ontwerp

Het ontwerp van de gevel is geïnspireerd op de mooie platanen die de locatie omzomen met hun prachtige groen-geel-witte boomschors kleuren. Hoe is dit ontwerp tot stand gekomen?

Merijn de Jong, Heren 5 architecten: ”Voortbordurend op de Haarlemse traditie van wonen in hofjes aan een park, ontstond het ontwerp voor dit openbare woonpark aan de Italiëlaan. Vier ellipsvormige woonblokken zijn rondom naar buiten geopend en omvatten elk een groen hofje met privétuinen. Ze vormen een sterke eenheid dankzij hun grote gelijkenissen en verkrijgen dynamiek dankzij diagonaal verspringende assen”.

“De rondom aanwezige platanen, met de geschubde bast en geelgroene bladeren, brengen hun geel-groen-grijs-bruine kleuren over op het geëngobeerde baksteen patroon in de gevels. Het transparante en kleurrijke groenontwerp, in samenwerking met landschapsarchitect Boto van der Meulen, leidt tot een groen spel tussen woningen en park”.

Plataanbast  gevel
Het metselen van ‘plataanbast’ vlekken op de gevels was een behoorlijke uitdaging, zeker geen dagelijkse kost. De bakstenen hebben een speciale behandeling ondergaan, genaamd engoberen. Bij het engoberen van de bakstenen worden die voorzien van een gespoten kleipapje met kleurpigment. De gele basisstenen kregen zo witte, lichtgroene en donkergroene varianten. Daarmee kon de metselaar vlekken samenstellen op de gevels.

Om aan te geven waar die vlekken precies moesten komen, ging architect Merijn de Jong met een helm, spuitbus en valbeveiliging in een hoogwerker langs de gevel en spoot de lijnen om de posities van de vlekken aan te geven. Gewoon op gevoel, intuïtief.  Het uiteindelijke resultaat is een prachtige plataanbast in een mooie mix van geel-groen-wit geëngobeerde bakstenen.

Woonpark

In totaal bestaat het woonpark uit vier 3-laagse ellipsvormige woonblokken met 84 woningen, in een mix van 36 koopwoningen en 48 sociale huur- en zorgwoningen van Pré Wonen. Naast de volledige verantwoordelijkheid voor het ontwerp en de uitvoering heeft Thunnissen ook het verkooprisico overgenomen.

Lees ook: Italielaan: een woonpark met meerwaarde