Recordtempo bouw 60 huurwoningen in Hoofddorp

Recordtempo bouw 60 huurwoningen in Hoofddorp

Geslaagde missie door co-making

Thunnissen bouwt in opdracht van woningcorporatie Ymere aan de Hoofdweg en Kaj Munkweg in Hoofddorp zestig compacte huurappartementen voor starters, statushouders, reguliere en urgente woningzoekenden. Aan de Kaj Munkweg realiseren we veertig appartementen, en aan de Hoofdweg twintig.

Snel schakelen
Hoe succesvol de samenwerking tussen Ymere en Thunnissen is, laat een realisatietijd van slechts acht maanden goed zien, vindt Mathijs Swagers, werkvoorbereider Thunnissen. “We konden snel schakelen, omdat we werken vanuit één gedachte en één belang: kwalitatieve producten maken, die aansluiten bij de vraag vanuit de markt.”

Bijzonder is dat de woningen een tijdelijk karakter hebben. De woningen aan de Kaj Munkweg zullen er 15 jaar staan en de woningen aan de Hoofdweg 25 jaar.
Mathijs Swagers: “Bouwkundig kunnen deze woningen wel vijftig jaar mee. Dit is het ultieme voorbeeld van de meerwaarde van het organiseren van projecten in co-makership.”

Richard Dijksma, projectontwikkelaar van Ymere bevestigt dit: Ondanks dat de woningen voor een kortere periode gebouwd zijn, hebben we een kwalitatief goed product met elkaar gemaakt, dat niet onderdoet voor een woning die er wel permanent zou staan. Samen met Thunnissen als co-maker is het ons gelukt om voor de doelgroepen met de hoogste nood betaalbare woningen beschikbaar te maken. Als starter betaal je daar straks netto net zoveel huur als voor een kamer, maar dan heb je wel je eigen voorzieningen en een aparte slaapkamer. Mede dankzij Thunnissen is deze missie goed gelukt. Een fijne samenwerking, die we zeker doorzetten op nog een derde locatie in de Haarlemmermeer.’’

Compacte appartementen
Halverwege december levert Thunnissen de eerste sociale huurappartementen op aan woningcorporatie Ymere. De eerste huurwoningen die worden opgeleverd staan aan de Kaj Munkweg. De eerste huurwoningen aan de Hoofdweg volgen halverwege januari 2019.

Het gaat op beide locaties om compacte appartementen van 30 tot 40 m2 gebruiksoppervlakte met minimaal één slaapkamer. De woningen zijn bedoeld om de lange wachttijden te verkorten voor een betaalbare huurwoning, die in de Haarlemmermeer kunnen oplopen tot 18 jaar.

Voor huurders tot en met 27 jaar geldt het jongerencontract, dat houdt een maximale woonduur van vijf jaar in. Daarna moeten ze doorstromen, maar ze behouden wel hun inschrijfduur die ze al hadden voor het huren van deze woningen. Voor iedereen boven 27 jaar gelden normale huurcontracten en dus geen maximum woontermijn.