Sleutel van de nieuwe wijk ‘Wonen in de Fortuin’ symbolisch overgedragen

Sleutel van de nieuwe wijk ‘Wonen in de Fortuin’ symbolisch overgedragen

Op 1 november jl. zijn alle woningen in de nieuwe wijk in Krommenie opgeleverd. Binnenkort zal ook de openbare ruimte aan de gemeente worden overgedragen. Na een rondgang in de wijk met het projectteam en andere betrokkenen, werd symbolisch de sleutel van de wijk overhandigd aan wethouder Songül Mutluer: “Elke oplevering is een feestje, want met elke nieuwe woning krijgt een Zaanse woningzoekende een nieuwe kans.”

De wijk ‘Wonen in de Fortuin’ omvat 79 koopwoningen, bestaande uit 6 twee-onder-één-kapwoningen, 8 riante herenhuizen, 11 levensloopbestendige appartementen voor o.a. senioren en 54 eengezinswoningen. De wijk is ruim van opzet, kindvriendelijk, groen en biedt voldoende parkeerruimte. Op de Fortuinlocatie stond voorheen de Technische School Engel van der Stadt. Praktijkschool De Brug was als laatste gevestigd in het schoolgebouw.

Gemeente gaf ruimte bij ontwikkeling van de wijk

Na een openbare tender heeft de gemeente Zaanstad de grond op de Fortuinschoollocatie in Krommenie in 2015 aan Thunnissen verkocht. De wijk is ontwikkeld volgens het toenmalige concept “Ruimte Geven” van de Gemeente Zaanstad. Thunnissen kreeg de vrijheid om in samenspraak met de buurt een plan te ontwikkelen.

Roel van Drongelen, directeur van Thunnissen: “Het concept “Ruimte Geven” sloot goed aan bij onze ambitie om duurzame, nieuwe woonomgevingen te realiseren in binnenstedelijke gebieden. De participatie en samenwerking met de buurtbewoners en de gemeente zijn vanaf het eerste moment cruciaal geweest voor de succesvolle ontwikkeling. Wij zijn ervan overtuigd dat door vroegtijdig de omgeving te betrekken bij de plannen, er een veel beter eindproduct ontstaat. Zo zijn na overleg een aantal grondgebonden woningen vervangen door een appartementencomplex voor senioren, daar was veel behoefte aan.”

De buurt heeft in het voortraject op meerdere bijeenkomsten kunnen meepraten en meebeslissen, zowel over de stedenbouwkundige opzet en de architectuur als over de invulling van en de aansluiting op de openbare ruimte.