Symbolische sleutel ‘Aarkadekwartier’ markeert mijlpaal 105 woningen in centrumontwikkeling Alphen aan den Rijn

Symbolische sleutel ‘Aarkadekwartier’ markeert mijlpaal 105 woningen in centrumontwikkeling Alphen aan den Rijn

Eind maart worden door Thunnissen de laatste woningen in de nieuwe stadswijk “Aarkadekwartier” in Alphen aan den Rijn opgeleverd. Om dit te vieren is woensdag 8 maart, na een rondgang door de wijk met het projectteam en andere betrokkenen, symbolisch de sleutel van de wijk overhandigd aan wethouder Gerard van As.

Gerard van As, wethouder: “Het Aarkadekwartier is een succesvol voorbeeld voor binnenstedelijk bouwen, met de voltooiing van dit nieuwe stukje Alphen zetten we de volgende belangrijke stap in de centrumontwikkeling Stadshart Lage Zijde. We hebben als gemeente in een uitdagende tijd lef getoond en de regie genomen, om het oude parkeerterrein te transformeren en hiermee het centrum verder te versterken tot een levendig en gemengd stadshart.”

Alphense stedelijkheid

Martijn Goesten, ontwikkelingsmanager Thunnissen: “Op de locatie van het Aarplein in het hart van Alphen, voormalig parkeerterrein en evenementenlocatie, hebben wij samen met architectenbureau Van Manen en onder supervisie van coördinerend architect Jos van Eldonk een nieuw stukje binnenstad gecreëerd met ‘Alphense Stedelijkheid’.”

Het Aarkadekwartier bestaat uit drie zorgvuldig ingepaste en gesloten bouwblokken, een verdiepte parkeergarage, vriendelijke straatjes en een sterk verkleind plein. In totaal zijn 105 koopwoningen gerealiseerd in het middeldure en duurdere segment. Elke woning heeft een eigen identiteit en woonsfeer, van sfeervolle hofwoningen aan de intieme woonstraatjes tot statige herenhuizen aan het plein, appartementen aan de Vest of grachtenpanden aan het water. De gevelontwerpen refereren naar bouwstijlen uit verschillende tijdvakken en hebben een uniek karakter. Ook de openbare ruimte krijgt een kwaliteitsimpuls. De komende tijd wordt de buitenruimte van het Aarplein, de Aarkade en de Vest door de gemeente opnieuw ingericht.

Gemeente Alphen nam het eerste initiatief maar liet de ruimte bij deze ontwikkeling voor creativiteit aan de markt

Na een uitgebreide marktconsultatie en tenderprocedure op zowel prijs als kwaliteit heeft de gemeente Alphen aan den Rijn de grond in 2018 aan Thunnissen verkocht. Binnen enkele gestelde kaders heeft de gemeente voor deze binnenstedelijke opgave de creativiteit verder bij de markt gelaten. Thunnissen kreeg de vrijheid om in samenspraak met de buurt een plan te ontwikkelen.

Roel van Drongelen, directeur Thunnissen: “Dit sluit goed aan bij onze ambitie om duurzame, nieuwe woonomgevingen te realiseren in binnenstedelijke gebieden. De participatie, samenwerking met de buurtbewoners én de gemeente zijn vanaf het eerste moment cruciaal geweest voor deze succesvolle ontwikkeling. Wij zijn ervan overtuigd dat door vroegtijdig de omgeving te betrekken bij de plannen, er een veel beter eindproduct ontstaat, dit is hier ook daadwerkelijk het geval geweest.”