Thunnissen en KRKTR Projectontwikkeling verwerven historisch touwbaancomplex met gronden in Oudewater

Thunnissen en KRKTR Projectontwikkeling verwerven historisch touwbaancomplex met gronden in Oudewater

Het totale terrein waar de touwbaan en bijgebouwen toe behoren ligt op een perceel van bijna 3 hectare.

Lange tijd had Touwfabriek G. van der Lee bij het grote publiek vooral bekendheid als het oudste familiebedrijf van Nederland. Dat predicaat is steeds met trots gevoerd. Van der Lee is opgericht in de 16e eeuw. De fabriek in huidige vorm is een overblijfsel van de oorspronkelijke bebouwing (eind 19e eeuw), en in de voorliggende periode is het complex vergroot, ingekort en is er bijgebouwd. Inmiddels is Van der Lee overgenomen door de Hendrik Veder groep en zijn de activiteiten verhuisd naar Rotterdam.  De historische touwbaan met bijgebouwen en omliggende gronden komen daardoor vrij.

Met het oog op de restauratie van dit cultuurhistorische erfgoed en het toekomstbestendig maken hiervan worden de mogelijkheden onderzocht om onder andere het touwmuseum vanuit het centrum naar deze plek te verhuizen en de gronden rondom de touwbaan in te zetten voor de realisatie van nieuwe woningen.

KRKTR en Thunnissen zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor de gehele ontwikkeling. De restauratie zal in handen zijn van erkend restaurateur, Holleman Santpoort (onderdeel van Thunnissen Groep). Daarnaast is BOEI betrokken voor de toekomstige transformatie en exploitatie van de historische touwbaan.

De komende tijd zal met name aandacht besteed worden aan onderzoek en verkenning van de mogelijkheden met de betrokkenen, zoals de gemeente Oudewater, de Provincie Utrecht en de omgeving. Hiervoor zal de STIJLGROEP als stedenbouwkundige en landschapsarchitect betrokken worden. Het aantal woningen en hoe de woningen en invulling van het plan eruit komen te zien, staat nog niet exact vast. Uitgangspunt bij de ontwikkeling is om woningen te realiseren met een zorgvuldige aansluiting op de monumentale en directe omgeving.