Thunnissen kiest voor de Future: een tunnelbekisting met optimale flexibiliteit

Thunnissen kiest voor de Future: een tunnelbekisting met optimale flexibiliteit

De samenwerking tussen aannemer Thunnissen en Hendriks stalen bekistingstechniek bereikte afgelopen maandag een belangrijke mijlpaal. De nieuwe tunnelbekisting de Future werd die middag officieel gedoopt. De Future is de eerste tunnelbekisting in Nederland, die geschikt is voor kleinschalige projecten. Een technische innovatie, die aansluit op de marktvraag en is ontstaan uit een intensief samenwerkingsproces.

Eerder al kocht Thunnissen een tunnelbekisting van Hendriks stalen bekistingstechniek met het doel om het bouwproces te industrialiseren. Door de verschuiving in de markt van grootschalige seriematige woningbouwprojecten naar kleinere projecten met meer diversiteit nam de behoefte aan een tunnelbekisting met meer flexibiliteit toe.

Tunnelbekisting: de Future
Thunnissen gebruikt BIM als katalysator voor het volledige ontwerp, verkoop- en bouwproces voor al haar projecten. Daarom zocht de ontwikkelende aannemer naar een tunnel gietbouwsysteem, die een geïndustrialiseerd bouwproces ook voor kleinere projecten mogelijk maakt. Hendriks introduceerde de Future: een tunnelbekisting met optimale flexibiliteit.

Eric Kalhs, technisch directeur Hendriks: “Wij besteden continu aandacht aan het ontwikkelen van nog betere producten en technische innovaties. Door de toename van kleinschalige bouwprojecten is de behoefte om gietbouw toe te passen bij kleine projecten toegenomen. Daarom introduceerde wij deze  nieuwe tunnelbekisting op de Nederlandse markt. Wij zien dit als een alternatief voor kalkzandsteen. Deze nieuwe bekisting hebben wij in eigen beheer ontworpen en gerealiseerd.”

Tunnelbekisting de Future is licht, variabel en de transportkosten zijn laag. En daarmee is het mogelijk om ook bij kleine projecten vanaf 10 woningen te kiezen voor een betoncasco. Door toepassing van speciale dekpanelen is variëren in diverse breedtematen per tunnel mogelijk.

Met de juiste partners

Het tunnelen doet Thunnissen in samenwerking met Hendriks en Concrete Casco Bouw. “De ervaring leert dat het belangrijk is om de juiste partners te kiezen die de werkzaamheden en kennis optimaal op elkaar afstemmen. Concrete Casco Bouw beschikt over een gespecialiseerde tunnelploeg en levert met deze tunnel betoncasco’s aan Thunnissen en andere partijen. Hendriks doet de advisering en engineering. Ieder doet waar hij goed in is. En dat werkt, aldus operationeel directeur Bart Maas.”