Thunnissen wint tender Vitaal Vogelenzang

Thunnissen wint tender Vitaal Vogelenzang

De gemeente Bloemendaal heeft via een meervoudige onderhandse tenderprocedure Thunnissen als winnaar geselecteerd voor de tender Vitaal Vogelenzang. ‘”De gemeente is zeer verheugd dat met de gunning aan Thunnissen een volgende belangrijke stap is gezet in het vitaliseren van Vogelenzang”, aldus wethouder Henk Wijkhuisen van Gemeente Bloemendaal. De beoordelingscommissie en vertegenwoordigers van de inwoners van Vogelenzang waren unaniem van mening dat Thunnissen het beste tegemoet komt aan de wensen van de inwoners van Vogelenzang.

Vitaal Vogelenzang is een bijzonder integraal nieuwbouwproject waar sport, bewegen, saamhorigheid en landschappelijk wonen bij elkaar komen in een natuurlijke omgeving met veel water en groen. Op de locatie van de tennis- en voetbalvereniging van Vogelenzang wordt woningbouw en een nieuw duurzaam sportpark ontwikkeld en gerealiseerd. Dit wordt gedaan door een intensief participatietraject met diverse belanghebbenden in samenwerking met De Wijde Blik.

De ontwikkellocatie heeft Thunnissen in samenwerking met Van Kessel Sport en Cultuurtechniek, ECHO Urban Design (stedenbouw en landschap), architecten Bureau 070 (woningen) en Moederscheim Moonen Architects (sportpaviljoen) en Holleman Santpoort (aannemer sportpaviljoen) uitgewerkt. Naar verwachting wordt in het 2e kwartaal van 2022 gestart met de voorbereidingen van het sportpark.

WOONPROGRAMMA

Vitaal Vogelenzang wordt een woonomgeving voor iedereen. Het wordt een aantrekkelijke plek voor jong en oud, actief sportend, of juist voor diegene die op zoek is naar rust. Het woningaanbod wordt gevarieerd. In totaal komen er 72 woningen in een mooie mix van betaalbare middeldure en vrije sector woningen; om enerzijds starters een kans te geven en anderzijds om de doorstroom te stimuleren. Het totale woonprogramma bestaat uit 18 grondgebonden starterswoningen, een combinatie van 36 middeldure appartementen en grondgebonden verandawoningen, 12 statige herenhuizen en 6 unieke twee-onder-één-kappers in de vrije sector.

WIJKOPZET EN ARCHITECTUUR

Het dorpse karakter is terug te zien in de wijkopzet, maar ook aan de informele uitstraling van de woningen. Op markante punten hebben de blokken een verbijzondering zoals een tuitgevel in de kopgevel met houten gevelbekleding. Hiermee reageren de woningen op de stedenbouwkundige opzet. Deze tuiten hebben zicht op het groen van het parklandschap of op de polder; een belangrijke kwaliteit van het plan. Om de kwaliteit van het landschap te benadrukken, komt het gebruik van natuurlijke en subtiele kleurnuances en materialen in elk blok terug. Voldoende variatie, maar toch bescheidenheid en verscheidenheid.

DE DRIE BELOFTES

Bij Vitaal Vogelenzang draait het om zowel de bewoners als de gebruikers. Met drie basisbeloftes is Vitaal Vogelenzang ontstaan. De eerste belofte is het creëren van een dorpspark voor iedereen. Het dorpspark vormt een nieuw ankerpunt in het dorp. Het park is zo gepositioneerd dat het de bestaande en nieuwe voorzieningen bijeenbrengt rondom een groene ontmoetingsruimte voor Vogelenzang.

De tweede belofte is het landschap tot de voordeur. Dit ontstaat door het doortrekken van de landschappelijke lijnen en verbindingen in het plan. Zo wordt de groene kwaliteit van buitenaf het dorp ingetrokken en ontstaat een buurt waar alle woningen een directe relatie met het landschap hebben.

De laatste belofte is ruimte om te sporten, spelen en ontmoeten. Een belangrijk onderdeel daarin is het sportpark dat met een nieuwe serie aan sportvelden voor tennis, voetbal, jeu de boules en eventueel padel een breed scala aan sporters kan bedienen.