Wonen in de Fortuin: WONEN IN EEN AANTREKKELIJKE DERTIGERJARENWIJK

Wonen in de Fortuin: WONEN IN EEN AANTREKKELIJKE DERTIGERJARENWIJK

Artikel Stedenbouw Editie 760 | Jaargang 74 2020

BEWONERS DACHTEN MEE OVER STEDENBOUWKUNDIGE OPZET EN ARCHITECTUUR

De nieuwe woonwijk ‘Wonen in de Fortuin’ in Krommenie valt op door de ruime opzet, volop groen en voldoende parkeerruimte. De woningen in dertigerjarenstijl werden dan ook ontwikkeld volgens het concept ‘Ruimte geven’, waarbij ‘ruimte’ letterlijk en figuurlijk mag worden uitgelegd. De bewoners konden hun nieuwe woning helemaal naar eigen wens invullen.

De wijk ‘Wonen in de Fortuin’ verrees op het voormalige terrein van de Fortuinschool in Krommenie en bestaat uit 79 koopwoningen, 6 twee-onder-éénkapwoningen, 8 herenhuizen, 11 levensloopbestendige appartementen en 54 eengezinswoningen.

Na een openbare tender verkocht de gemeente Zaanstad de grond aan Thunnissen Ontwikkeling. “Het was in het staartje van de crisis”, vertelt Roel van Drongelen, directeur van Thunnissen. “De grondprijs speelde in die periode een doorslaggevende rol.” Vervolgens ontwikkelde Thunnissen – in samenspraak met de buurt – een plan dat door alle partijen werd gedragen.

Samenwerking

“Juist die aanpak past ons als een jas”, vertelt Van Drongelen. “We zoeken altijd de samenwerking met buurtbewoners en gemeentes, omdat we ervan overtuigd zijn dat door deze betrokkenheid het beste, meest duurzame eindproduct ontstaat. Zo zijn bijvoorbeeld – na overleg – enkele grondgebonden woningen vervangen door appartementen voor senioren. Daar was behoefte aan. Daarnaast zijn we sterk in binnenstedelijke projecten van zo’n 50 tot 100 grondgebonden woningen.”

Lees het volledige artikel WONEN IN EEN AANTREKKELIJKE DERTIGERJARENWIJK